Bij het afscheid van Ellen. De zwarte Skoda Fabia vanwege zijn verleden de enige volgwagen op de laatste tocht

Beste Johan,

Wat heb jij van Ellen gehouden, wat houd je van haar, en wat zul je van haar blijven houden. Je zult ontzettend verdrietig zijn, maar jouw grote liefde voor haar, en Ellens liefde voor jou, zullen je beslist ook weer optillen als je dreigt in een diep dal te vallen. Dat je er heel goed aan hebt gedaan Ellen weer voorgoed naar huis te halen, dat hoef ik je niet te zeggen. Jullie hebben elkaar levens gevuld. In voorspoed is dat niet zo bijzonder, maar die tegenspoed, die zijn jullie sámen te lijf gegaan. En hoe! Ik heb Ellen leren kennen als een bijzonder mens. Johan, ik hoop dat je je nu niet alleen voelt als je met de mensen praat die met jou samen voor Ellen hebben gezorgd, het sterrenteam en alle anderen. Natuurlijk zul je haar vreselijk missen en jezelf in een ander leven moeten herpakken. Jou kennende zul je daar tijd voor nemen en je je altijd geschraagd weten door alles wat jullie samen actief doorstaan hebben. Ik wens je sterkte bij moeilijke momenten en ik wens je een mooi terugzien op jullie lang en gelukkig samenzijn. Ellen en haar Jopie. Jopie en zijn El – zo herinner ik me jouw koosnaam voor haar. Het afscheid van Ellen zal je ervan doordringen hoe bijzonder haar leven geweest is, ook in tegenspoed.

Sterkte en heel hartelijk gegroet, Marc en Jeannette.

****

Lieve Johan,

Heel veel sterkte de komende periode. Jullie waren een mooi stel samen. Mijn bewondering voor jou en de liefdevolle verzorging van Ellen, je kracht en vasthoudende vechtlust voor Ellen zodat er niets ontbrak aan haar verzorging.

Heel veel liefs, Dorothy Gresnigt.

****

Beste Johan,

Je hebt zó goed en ook zó lang in verschillende fases voor jouw Ellen gezorgd, nu is het laatste ook voorbij. We wensen je sterkte in het verdriet en gemis. We denken aan je.

Een meelevende groet van ons, Heije en Niske Wubs.

(Ons familiehuis in Mussel staat altijd voor je open).

****

Hallo Johan!

Het was indrukwekkend, de bijeenkomst in je huis en in je tuin. Voorafgaande aan de tocht naar het crematorium. Je hield je sterk. Als bij een vorige -meestal feestelijke- bijeenkomst. In Valkenburg had je mooi weer. Met zon, die hier de afgelopen dagen ontbrak. Je zal zeker tranen hebben laten vloeien. Dat hoort erbij: de vrije loop (nee, geen vier wijd) laten. Dat is ook een vorm van bij Ellen zijn.

Ik sprak onder anderen met Jan, de fotograaf. Wat een leuke en fijne vent! En met Helin. Prima Nederlands, lieve meid.

Een aantal dagen voor de crematie van Ellen herinnerde ik me dat jij ooit aan mij had gevraagd of ik Carry miste na haar overlijden. Zoeken door je boeken. Je vroeg dat op 26 augustus 2016. Bij de Plashoeve in Vinkeveen. Op die dag kende ik Carry precies 50 jaar. Dat ‘missen’ (wat ik uiteraard deed en nog doe) kwam er maar zwakjes uit. Het wordt (althans bij mij) anders en … toch blijvend. Het troost soms bij een dip. Brengt een traan of een lach.

Binnenkort weer afspreken, graag. En … hou je taai!

Groet,

Jan

PS. Ik weet niet of Hans Walraven ook onderstaande mail heeft ontvangen. Hij is in ieder geval benieuwd naar de video. Wordt dat een link op je website?

****

Hallo Johan,

Een mooi en liefdevol afscheid. Onvergetelijk. Wat zul je je getroost en gesteund gevoeld hebben met zoveel lieve mensen om je heen. 

Mijn dochter zei achteraf: ‘Ik hoop ooit een man te vinden die net zoveel van mij houd als Johan van zijn Ellen…’

En daar is alles eigenlijk mee gezegd. En nu gaat het leven verder…. zonder Ellen. Wellicht voel je rust, maar ook een intens gemis…… en dat zal altijd blijven…..ik wens je hier alle kracht bij, het zal niet makkelijk zijn.

Lief dat je langs wil komen, ik kijk daar erg naar uit, verheug me daar op. Wil je al op korte termijn? Ik ben volgend weekend vrij en de week daarna vanaf donderdag 26 mei zit ik ook ruim in mijn tijd. Of is dat te vroeg en wil je liever in juni?

Lieve groet, Yvonne, dochter van honkballer Roley Wout.

****

Beste Johan,


Wat vliegen de dagen alweer voorbij! Ik zag de foto’s en heb je blogs gelezen. Wat een mooie en respectvolle nieuwe reis mocht Ellen maken.
Vanmiddag in Utrecht heb ik even een eigen momentje gepakt en in gedachten was ik ook even bij jullie.


De stilte zal voor jou wennen zijn, maar zoals we in Limburg zeggen : kump goot jonk!


Hartelijke groet!


Madeleine, POH De Meent.

****


Johan