De strohoed en zonnebrand van Pampus. Een goddelijke zondag per boot vanuit Muiden

Een dag om nooit meer te vergeten. Het zijn er wel meer, zulke dagen, natuurlijk zijn er wel meer, maar forteiland Pampus bij 28 graden die zondag in augustus blijft onvergetelijk. Een stipnotering. In de vroege ochtend weg, en later in de middag terug, om vervolgens nog tot ver in de avond in de tuin te genieten, totdat we voor Pampus lagen. Dank Jan van den Heuvel die ons op een vaartocht en urenlang verblijf op het cultuurhistorisch erfgoed in het IJmeer trakteerde. Dank Helin die een meesterlijk gerecht ’s avonds tussen het lover en vooral de dieppaarse bloemen van de vlinderstruiken op tafel bracht. Pampus vormde de weldadige afsluiting van de vakantie die voor Helin begon met een 9- bij het afsluitende tweede jaar als vluchtelingstudent geneeskunde aan de VU. Cijfers zijn belangrijk, hoe hoger hoe beter. De studieondersteuning wordt er mede aan gelinkt. Helin denkt aan neurologie uiteindelijk, de ziekte van Parkinson waarin ze zich wel eens zou willen gaan specialiseren, mede als hommage aan Ellen. Parkinson is trouwens booming. Je hoort er steeds vaker over. Meteen met die 9- voor enkele dagen naar Hotel Jans in het Friese mini-mini gehucht Rijs. Ach, wat was al dat water en wat waren die vele vergezichten schitterend in Friesland. Daarna naar Hotel Gulpenerland in Zuid-Limburg. Een dag Scheveningen voor mosselen tussen de bruin geroosterde badgasten bij de luxe strandtent Patagonia. Daar moét je een keer geweest zijn in je leven! (Bij Hotel Jans bij Balk trouwens ook). En ter afronding de vesting Muiden en Pampus. Een oase van rust. Het weidse panorama. Het beroemde slot. De koffie daar op de vroege zondagochtend. De zonnebrand en de strohoed.
Zomer 2023. Haar eerste vakantieweken in haar leven. Blij met alles. In een verzengende warmte op weg naar de boot voor Pampus.
Hoe rijk kun je zijn! Het geluk in het leven na alle tragedie opnemen als een spons.
Het veterane koppen inmiddels van ooit vele tientallen en nog eens tientallen mediatrainingen aan hoogvliegers die onder meer hun gezicht niet konden laten spreken.
Vakantie, begonnen met die 9- Een zomer met veel regen. Maar tegelijkertijd wereldwijd de warmste tot dusver.
Op Pampus kun je zelfs kamperen, ontdekten we.

We plukten de dag. Terug in Muiden. Begin- en eindpunt. Pampus een belevenis. Zoals ook het strand en de mosselen van Scheveningen. Na dit festijn terug naar de oude dagelijkse routine. De vakantiezomer zit er op.

Laat de mosselen tot ons komen. Grandioos mooie dag in Scheveningen. Niets te klagen? Toch wel ja. De monsterlijk hoge parkeertarieven in de badplaats. Nog even en ook de zon kan daar niet meer tegenop.