Zonder een paarse polo van de GGD vaart niemand wel

Hoe gek wil je het nog verder hebben in het kadaver Nederland? Nee, niet de Afghanistan-kneus Ank Bijleveld die het tot waarnemend burgemeester van Almere heeft geschopt. Absurdisme. Niet mevrouw Ollongren die de Russen ernstig heeft gewaarschuwd over Oekraïne en daarbij weer eens slordig was met haar papieren en ‘Functie Poetin Elders’. Nee, nu niet die uitgestreken Stef Blok (daar moet de eerste kerk nog voor gebouwd worden), Mark Rutte (toonbeeld van politieke richtingloosheid) en de lange rij bedelende Groningers. Een stoet dolende aalmoesgroningers die hun hand ophouden en beleefd wachten tot de poen op is – dat noemt Rutte nieuw Haags elan. En die malle koning ondertussen maar stram en clownesk knikken als een mislukt standbeeld. Dacht waarachtig dat theaters en musea onder de strenge lockdown regels vielen en gesloten waren. Dit verdragen maag en darmen niet langer. Het wordt tijd dat we aan het muiten slaan. Maar eerst nog even Volksgezondheid en de boostercampagne in het Albanië aan de Noordzee. Ellen heeft haar booster te pakken! Ik kan het bijna niet geloven. De GGD kwam weliswaar later dan de afgesproken tijd, maar wel op de afgesproken dag. Dat is tegenwoordig al heel wat. De GGD kwam met een jonge vrouw, ik schat haar dertig, en een man wiens leeftijd ik op vijftig houd. Ik ben een liefhebber van afgeronde getallen. Hij droeg het koffertje met vaccinaties en de papieren, zij droeg de last zoals voor de GGD het uitvoerende werk voelt. Ze gaan er onder gebukt bij de GGD. De geestelijke last kortom, het zal haar hoogste baas André te Gereformeerd-Rouvoet aanspreken. Op een gegeven moment een heel interessant gesprek. Dat kun je wel eens hebben, zo ineens. Zowaar ook met de GGD. Heet van de naald verslag van dat gesprek. Ik wil het niemand onthouden. Over puntjesneukerij in het blije en vrije aan België en Duitsland grenzende Albanië gesproken. De GGD gunt ons zelfs geen tijd voor apathie. Hun paarse aanvalsoffensief !!!

U heeft uw busje een heel eind verderop staan? Kwam u er niet langs daar op de hoek?

De man van de bloem der natie, de GGD, weegt zijn woorden: ‘Hmmm, mijn collega reed.’

En vrouwen kunnen niet rijden?

‘Nee, dat hoort u mij niet zeggen.’

Eerlijk gezegd, zag ik u voor de chauffeur aan.

‘Nee, ik mag nog niet rijden. Ja, ik mag het wel, dat wel, maar niet als er zich in de wagen vaccinaties bevinden. Als dat niet zo is dan mag ik wél een busje van de GGD besturen. Niet met boosters zoals nu.’

Meneer, dát moet u me even uitleggen.

‘Dat kan ik niet. Want ik snap die regel niet. En mijn collega snapt de regel ook niet. Maar kijkt u eens naar haar. Zij draagt een paarse polo met het logo van de GGD. Ik niet. Ik heb nog niet een paarse polo met het logo van de GGD. Ik zit hier in mijn overhemd zoals u ziet. Wij rijden nu met boosters rond. Dan mag je alleen achter het stuur in een paarse polo met het logo van de GGD.’

Maar bent u zelf niet van de GGD?

‘Jawel, ook ik ben van de GGD, maar ik heb nog geen paarse polo.

U volgt een regel op die mij volkomen idioot lijkt, u trouwens ook zo begrijp ik. Maar heeft u nooit gevraagd wat de zin of onzin van de paarse polo regel is? Ik zou zoiets willen weten. En u, mevrouw, nu u bent uit geprikt: kunt u mij misschien als burger van dit zalige landje uitleggen wat dit voor een regel is?

‘Van deze paarse polo? Nee meneer, ik weet het ook niet. Zo moet het nu eenmaal.’

En als u moet inparkeren en het lukt niet mevrouw met die bus, wat dan?

‘Het zijn de regels en wij hebben die regels na te leven.

Ook regels dus waar u net als ik geen jota van begrijpt? U heeft niet dezelfde maat, maar stel dat het wél zo was geweest, en u meneer had ‘s middags een poosje willen rijden met die boosters, dan zou u kunnen wisselen, u de paarse polo en zij uw overhemd.

‘Nee meneer, zo werkt dat niet. De paarse polo staat geregistreerd. Die staat op haar naam.’

Ach natuurlijk. Uw polo zit ergens in een kaartenbak. En een corresponderend nummer in het kraagje. Snapt u nou waarom alles in dit halfgare land in de soep loopt? Keek vanmorgen even een talkshow van gisteren terug. Weet u waar het over ging? Over de komende persconferentie van tante en haar nieuwe kale minister van Volksgezondheid. Maar het ging niet over de lockdown, welnee, geen woord, het ging over het decor en op welk plekje van het televisiescherm we doventolk Irma zouden kunnen verwachten.

‘U wilt niet dat we hier zitten te lachen?’

Nee, dat heb ik liever niet.

****

Johan,

We hebben hier krom gelegen van het lachen over die malloterij bij de GGD , ook mijn zoon, mijn dochter, haar vriend, mijn zuster en de rest. Maar eigenlijk is het te triest voor woorden. Waar zo’n instantie al niet druk mee is. Met een polo! Hadden die twee nou echt niet in de gaten dat je ze in de maling zat te nemen met die paarse idiotie? Ik zie jullie dit weekend nog om de booster voor Ellen mee te vieren bij een mooi glas wijn van Una Más. Die paarse polo van de GGD, als ik buiten loop en ik passeer iemand in het paars dan schiet ik vanzelf in de lach. Ook de vorige blog over de booster voor Ellen gaat hoofdschuddend onze hele familie door. Lieve groeten voor jullie beiden,

Wil.

****

Hallo Johan:

Hahaha! Mooi paars is niet lelijk nee. Ik ben helaas te oud om nu nog te gaan emigreren. En eens met je, die mislukkeling Bijleveld nu waarnemend burgemeester in Almere… Het slaat nergens op. Laat ze zich maar als voornaamste doel stellen om daar een goed geoutilleerd AZC voor Afghaanse vluchtelingen te realiseren. Knuffel voor Ellen.

Jan van Ewijk.

****

Hahaha die paarse polo’s, love it, dat is toch geweldig, hoe kun je nou niet van Nederland houden Johan! Ik zit deze week in Groningen en volgende week heb ik op jouw vrije middag net enkele afspraken staan, maar de week erop? Kunnen we weer lachen om alle malligheid.

X Annelies.

Meer willen we niet. Allang niet meer: een eenvoudige tafel met vaas en een booster voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Die ook het grootste slachtoffer dreigen te worden van het zigzaggende kabinet dat van Rutte-3 naar Rutte-4 meanderde. Of vergeet ik de jeugd? Rust, hebben we nodig. En niet elke dag de telraamjournalistiek over corona. Het komt niet meer binnen. Al een jaar niet meer. Meer dan een jaar zelfs. Vandaag een nieuw record aan positieve tests? Het zal wel. We gaan onze eigen gang. Niet paars maar appeltjes groen.

Het heeft onze paarse strijdkrachten behaagd ook Ellen een booster toe te kennen. Een gelukwens waard. Bij het schaatsen zijn we in alles nummer 1. Dat komt omdat er geen ander land meedoet. Maar zie de strijd tegen corona. Nummer laatst. Met chronisch zieken in de thuissituatie weten we geen raad. Met de controle op de zorgbonussen evenmin. Waarmee wel eigenlijk. Vraag het de slachtoffers van de toeslagenmisdaad. Vraag het de aalmoes-Groningers.

Johan